Fokken

Zoals elders al vermeld, in 2009 fokte ik mijn eerste nestje waar ik helaas niets van kon aanhouden. Ik heb toen heel veel geleerd van de raad en praktische hulp van ervaren fokkers maar vond toch dat ik wat meer bagage moest hebben. In 2010 slaagde ik voor het examen KK1. Natuurlijk ben ik aangesloten bij de Nederlandse Sheltie Vereniging, bezoek zoveel mogelijk de door de NSV georganiseerde fokkersdagen en heb geregeld contact met ervaren fokkers.

Ik heb als hondenbezitter ooit bewust ervoor gekozen om voor een rashond te gaan en heb daar nooit spijt van gehad. Ik ben opgegroeid in de wetenschap dat het leven niet volmaakt is, niet voor mensen en ook niet voor dieren. Ondanks alle redelijke maatregelen die een mens neemt om gezond en succesvol deel te nemen aan het leven valt dat soms erg tegen. In een dierenleven is dat niet anders. Voor mij als fokker betekent het dat ik mijn uiterste best doe om op een verantwoorde en zorgvuldige manier 1 à 2 keer per jaar of 1,5 een nestje te fokken. Daarbij vind ik een prettig en stabiel karakter minstens zo belangrijk als gezondheid.
Mijn honden worden regelmatig op hun gezondheid getest, zij worden getest op PRA
( verplicht), HD en MDR1 (bij voorkeur). Er is een DNA-profiel van hen. Ik houd me daarbij aan de richtlijnen van de rasvereniging, doe mee met gezondheidsonderzoeken die door de rasvereniging worden gedaan. Soms kan e.e.a. betekenen dat ik een hond moet uitsluiten van de fokkerij. Bij voorkeur blijft zo’n hond dan gewoon hier want zij/hij is meer dan alleen een fokdier voor mij.
De puppy’s groeien op in huiselijke kring, worden gesocialiseerd, regelmatig ontwormd en met 6 weken voor het eerst gevaccineerd. Zij krijgen dan ook een gezondheidscheck bij de dierenarts en een paspoort. Ook worden zij op die leeftijd gechipt en worden ze getest op C.E.A.
Met 8 weken mogen ze naar hun nieuwe baasjes en krijgen dan een heel pakket mee: paspoort, relevante info over de ouders en de pup, voedingsschema, dekentje voor de nestgeur, eventueel een maand puppyverzekering bij een dierenverzekering, voer voor de eerste weken ……

Van de aspirantkopers verwacht ik dat zij zich goed informeren over het ras en ook tijd hebben voor hun hond. Het volgen van een puppycursus wordt aanbevolen. Ook moeten zij vaker dan 1 keer ‘hun’ pup bezoeken. Als fokker heb ik altijd eventueel eerste keus uit een nest en beslis waar een pup naartoe gaat. Ook vind ik het prettig om op de hoogte te worden gehouden van het wel en wee van de pup.